Van de week ben ik naar de eindexamenexpositie van de plaatselijke kunstacademie geweest. Elk jaar probeer ik dat te doen, nieuwsgierig naar het werk en de onderwerpen. En naar de studenten, die wel of niet aanwezig zijn. 

blad van St. Joost

Daar kan ik me wel over verwonderen, over de mate van participatie van de studenten zelf. Het is toch een visitekaartje van henzelf en hun werk aan potentiële werkgevers, maar sommigen zijn daar absoluut niet mee bezig.

Omgekeerde wereld

In mijn academietijd werd grafische vormgeving altijd scheef aangekeken door de overige studierichtingen. Grafisch vormgevers, dat waren die reclamemakers, die alleen maar voor het grote geld gingen. Vies, bah.
Vandaar dat ik het dubbel grappig vond om nu te ontdekken dat de studenten van de grafische afdeling òf niet aanwezig waren (en velen vinden het nodig om hun presentatie uitsluitend via een beeldscherm te doen, maar ja, dan moet die wel worden aangezet ’s morgens) òf volstrekt autistisch alleen maar met zichzelf bezig waren.

Wat een verschil met de afdeling Beeldende Kunst. Een groep van 20 enthousiaste jonge mensen, die zichzelf als groep presenteerden, ongelooflijk veel aandacht hadden besteed aan de inrichting – die in mijn ogen echt museaal te noemen was – en zelfs een museumwinkel hadden ingericht. En zo open en enthousiast naar de bezoekers toe. Het was een enorm plezier om daar rond te lopen en te praten over hun drijfveren.

Groepsgeest

Een groep kan elkaar zo positief beïnvloeden, dat ze elkaar echt naar grotere hoogten stuwen. En waarschijnlijk hebben deze studenten ook het geluk gehad om een of meer hele goede docenten te hebben, die het beste uit hen naar boven hebben gehaald.

Volgend jaar in de eerste week van juli ga ik weer kijken!

Similar Posts:

    None Found

  2 reacties op “Een nieuwe lichting”

  1. Mijn middelste -3e jaars student aan die opleiding – is ook niet gaan kijken. Reden: heel drukke stage in Amsterdam eo. Volgend jaar zal hij er wel bij zijn – ga ik van uit! – en ga ik dus kijken, dan spreken wij ook weer eens af!

  2. O, dat lijkt me HARTSTIKKE leuk, Inge!! Doen we.

 Reageer

(verplicht)

(verplicht)