Het derde interview in de serie “Kopers van mijn werk” is met Bert Breij uit Amsterdam:

Interieur

LisaSphere3LisaSphere3

Vorig jaar heb ik meegedaan met een expositie in Jette (Brussel) en was van te voren in mijn kamer een opstelling aan het maken om te kijken hoe ik alles neer wilde zetten. Zowel mijn man als ik kennen Bert Breij niet alleen als vriend maar ook als zakelijke relatie, dus het was niet toevallig dat hij die opstelling zag. En onmiddellijk besloot dat LisaSphere3 voor hem was!

Wie interviewt wie?

Voor ik de kans krijg om mijn eerste vraag te stellen, stelt Bert een vraag aan mij: “Waarom ben jij eigenlijk niet bekender?” Daar ben ik even stil van. Een goede vraag, maar ik weet het antwoord niet. Waarop ik terugga naar het doel van mijn komst.
In het huis van Bert en zijn vrouw Jeane is heel veel kunst te vinden. En wat daarbij vooral opvalt, zijn de grote verschillen in stijl en soort. Zoals Bert zelf zegt: “Ik word niet alleen gegrepen door kunst, maar ook door kitsch. Als het maar de moeite waard is om naar te kijken. Ik wil geïntrigeerd worden. Ik wil er naar kijken en nog eens kijken en iedere keer iets anders zien. Mijn eigen verhaal erin kunnen leggen, ook al heeft de kunstenaar dat misschien heel anders bedoeld”.

Standpunt

Dat laatste was me al duidelijk geworden toen ik binnenkwam, het werk staat heel anders dan ik het heb bedoeld. Bert vertelt ook dat LisaSphere3 nogal eens verhuist. De ene keer staat het op zijn werkkamer, de andere keer in de huiskamer.
Bijzonder, want dat kom ik niet vaak tegen. Bij de meesten blijft kunst op zijn vaste plekje staan of hangen.

Modern mecenaat

Zowel Bert als Jeane houden er van om kunst te kopen. “Ik vind het geweldig om passie en vakmanschap te zien in een werk. Zo’n kunstenaar wil ik dan steunen, ook financieel. En in jouw werk zie ik dat het niet zomaar vrije kunst is, maar doorwrocht. Jij denkt na over wat je doet en ik herken jouw karakter erin.
De tegenstellingen trekken me aan. Het is een combinatie van industrieel en aards, van glad en ruw. Ook de kleur spreekt me aan.”

Aan het denken gezet

Het is duidelijk dat Bert zelf vaak mensen interviewt, want ook het einde van het gesprek zit vol met vragen aan mij. Op de meesten weet ik het antwoord wel, maar die allereerste vraag, die zit mij nog in de weg. Daar weet ik het antwoord nog steeds niet op. Weet jij het misschien?

 

Similar Posts:

  Een reactie op ““Ik vind het geweldig om passie en vakmanschap te zien in een werk””

  1. Om Berts vraag te beantwoorden: jij bent geen hype. Heel leuk verslag van het gesprek trouwens. Goede typering van Bert.

 Reageer

(verplicht)

(verplicht)