Laatst was de kunstkring waar ik lid van ben – Sirkel uit Mortsel – in Breda op bezoek en we raakten in een discussie over exposeren, het prijzen van werk en hoe bezoekers kunnen reageren op je werk.

scheur

Een van de Sirkelleden kwam toen met een geweldige anekdote:

Op een tentoonstelling van tekeningen was een van de bezoekers geïnteresseerd in een werk.
Hij vroeg hoeveel dat moest kosten en blijkbaar schrok hij nogal van de prijs. Dus hij vroeg aan de kunstenaar: “Kan daar niet een stukje af?”
Waarop de kunstenaar zonder verder nadenken “Ja, hoor” zei, en een stuk van zijn werk scheurde.

😀

Similar Posts:

  2 reacties op “Reageren zonder nadenken”

 1. Wat beschamend om te gaan pingelen maar heel mooi hoe radicaal de maker reageerde, chapeau!! Ik heb het tijdens een expositie gehad, dat er naar mij thuis gebeld werd, zonder dat de galerie er iets van wist, ook om te vragen of het keramiek object niet wat goedkoper kon. De man in kwestie was zo gecharmeerd van het werk, zo stelde hij zich het legitieme kunstwerk, waar hij naar verlangde voor, maar een probleem zoveel kon hij er niet voor betalen. Rob, mijn man hoorde zijdelings het gesprek aan en zei alsmaar: geen consessies doen! Toen ik de spullen later ging ophalen was het desbetreffende werk verkocht, aan wie weet ik niet. De galeriehouder was laaiend toen ik het voorval vertelde. Wat heb je toch een brutale mensen.

  • Ha Anke,
   Grappig om te lezen dat je het beschamend en brutaal vindt als mensen op kunst proberen af te dingen. Wat mij betreft heb je zelf een keuze en ga je wel of niet in op een onderhandeling over verlaging van de prijs… Bij keukens, wasmachines, auto’s etc. wordt ook altijd druk onderhandeld, en reken maar dat de verkopers nog steeds een goede marge voor zichzelf houden!
   Ik weet ook wel dat de meeste kunstenaars al een lage marge rekenen, reden te meer om stralend NEE te zeggen op een verzoek tot verlaging van een prijs 😉
   En Hannie, als iemand je prachtige werk wil hebben maar de prijs is een probleem, dan komt je huurkoop goed van pas 😀

 Reageer

(verplicht)

(verplicht)